Assistansbolag i Jönköping

Assistansbolag i Jönköping

Om du eller någon i din närhet ingår i någon av personkretsarna i LSS kan du eller din närstående ansöka om personlig assistans. Om man är under 65 år och har stora och varaktiga funktionshinder som gör att man behöver hjälp med grundläggande behov, kan man beviljas personlig assistans. De fem grundläggande behoven är: hjälp kring den personlig hygienen, hjälp vid måltider, av- och påklädning, hjälp med kommunikation med andra människor samt annan hjälp som kräver ingående kunskap om den som har funktionsnedsättningen. 

Om man inte behöver hjälp mer än 20 timmar så ansöker man hos sin kommun och mer än 20 timmar gör man det hos Försäkringskassan. Försäkringskassan gör då en assistansbedömning och beräknar de grundläggande behoven. Därefter kan man beviljas assistansersättning. 

Hur ska man välja rätt assistansbolag?

Det är inte helt enkelt att välja ett assistansbolag. I dagens samhälle finns det många olika assistansbolag, även i Jönköping. Enligt LSS har man rätt att få ett individuellt stöd där man själv har rätt att välja vem som ska arbeta som personlig assistent, när du ska få stödet och hur det ska utföras samt vem som ska vara arbetsgivare åt assistenterna. Målet är att man ska ha möjlighet att leva ett så självständigt liv som möjligt. 

Om du bedöms ha behov av personlig assistans i 20 timmar eller mer i veckan, prövas också inte bara grundläggande behov utan även andra personliga behov, som kan till exempel vara fritidsaktiviteter, träning, hushållsarbete, arbeta och umgås med vänner. Det är därför viktigt att välja ett assistansbolag i Jönköping som värdesätter individen och dennes önskemål, behov och smak. Att ha en, eller flera, personliga assistenter påverkar givetvis både den enskildes och anhörigas vardag och det är viktigt att man känner att man har rätt människor omkring sig med rätt kompetens. Att välja den assistansform och anordnare som passar individen är därför en oerhört viktig och central del i själva urvalsprocessen. 

Det finns olika möjligheter att anordna sin personlig assistans på. Man kan till exempel köpa den av den egna kommunen, ett privat företag eller ett brukarkooperativ. Man kan också ha sin assistans i en egen regi som innebär att man har arbetsgivaransvaret för de egna personliga assistenterna och man kan köpa assistans av en anordnare som man själv äger. Det finns både fördelar och nackdelar och det gäller att läsa om vad som innebär och behövs inom respektive anordnare för att på så sätt finns det assistansbolag i Jönköping som passar en och kanske sina anhöriga bäst. 

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10