Stärkt assistans
Så funkar det!
De senaste åren har vi kunnat se hur reglerna för personlig assistans har stramats åt, med följden att det har blivit svårare att bli beviljad stöd. Nu tycks dock pendeln vara på väg att svänga tillbaka!
I och med en lagändring, som träder i kraft den 1 januari 2023, stärks assistansrätten. Detta gäller framför allt personer vars stödbehov baseras på psykiska funktionsnedsättningar eller allvarliga medicinska tillstånd.
Lagändringen gällande stärkt assistans innebär vissa ändringar av de grundläggande behoven, vilket kommer att innebära att fler kan komma att bli beviljade personlig assistans. Mellan 2 000 och 3 000 personer, som tidigare nekats assistans, bedöms nu kunna få rätt till det. Lagändringen innebär även en ny lag om egenvård, samt att det tidigare avdraget för föräldraansvar ersätts med ett schabloniserat föräldraavdrag.
Nedan kikar vi mer i detalj på dessa förändringar.
Förändringar gällande de grundläggande behoven
För att beviljas personlig assistans, krävs att man behöver hjälp med ett eller flera av de grundläggande behoven. Dessa är sedan tidigare;
- Andning
- Kommunikation
- Måltid och sondmatning
- Av- och påklädning
- Personlig hygien
Med den nya lagen som stärker assistansrätten tas det grundläggande behovet annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade bort. Detta ersätts med två nya grundläggande behov;
- Förebyggande stöd
- Medicinskt stöd
Utöver detta ska behov av kvalificerade aktiverings- och motiveringsinsatser beaktas som en del av de grundläggande behoven. Det betyder att det inte ses som ett eget grundläggande behov, men att om en person behöver aktiverings- och motivationsinsatser som är kopplade till något av de grundläggande behoven, så ska tiden som behövs för aktivering och motivering räknas med när man gör en beräkning av omfattningen av det grundläggande behovet.
Förebyggande stöd
Behov av förebyggande stöd kan föreligga för personer med psykisk funktionsnedsättning som riskerar att skada sig själv, en annan person eller egendom om han eller hon lämnas ensam. Det krävs alltså att en annan person – företrädesvis en personlig assistent – alltid är tillräckligt nära för att kunna vidta rätt förebyggande åtgärder och på så sätt förhindra skada.
Medicinskt stöd
Medicinskt stöd kan behövas om en person har ett medicinskt tillstånd som kan innebära fara för personens liv, eller en överhängande och allvarlig risk för personens hälsa. Exempel på sådana tillstånd skulle kunna vara svår diabetes, epilepsi eller ALS. Det kan även handla om hantering av medicinsk utrustning, eller medicinering.
Aktiverings- och motiveringsinsatser
En person som behöver hjälp för att klara de grundläggande behoven, så som att ta hand om sin personliga hygien, kommunicera och/eller att ta på och av sig kläderna, bedöms ha behov av aktiverings- och motiveringsinsatser. Därmed kan han eller hon omfattas av den nya lagen.
Ny lag om egenvård
Den 1 januari 2023 träder även en ny lag om egenvård i kraft. Denna specificerar och tydliggör definitionen av egenvård. För att beviljas personlig assistans för det grundläggande behovet medicinskt stöd, krävs att en vårdgivare har bedömt behovet som egenvård. Med det menas sådant som en person behöver hjälp med, som faller under vårdens ansvar att utföra. Det kan exempelvis röra sig om medicinering, att få på sig en andningsmask, eller att utföra sjukgymnastik. Om personen bedöms kunna få hjälp med detta – eller själv kunna utföra detta med hjälp av person på plats – på ett säkert sätt hemma hos sig själv, ska det bedömas som egenvård.
Egenvårdsmöjligheten behöver styrkas med ett intyg från läkare, arbetsterapeut eller annan person inom ett legitimationsyrke som har kännedom om personen i fråga och hans eller hennes behov av stöd inom det aktuella området.
Föräldraavdrag i stället för föräldraansvar ger mer rättvisa bedömningar
Tidigare gjordes beräkningen av omfattningen av ett barns behov av stöd från sina föräldrar tämligen godtyckligt. Bedömningarna kunde skilja sig åt beroende på vilken kommun man tillhörde, eller till och med vilken handläggare som gjorde bedömningen.
För att komma till rätta med detta, och göra det enklare att göra rättvisa och likartade bedömningar, införs i och med lagändringen ett schabloniserat föräldraavdrag. Detta ersätter med andra ord den tidigare individuella bedömningen som baserades på så kallat föräldraansvar.
Förutom att förändringen innebär att man kommer att göra ett schabloniserat föräldraavdrag vid beräkningen av hjälpbehovets omfattning, kommer det sannolikt även bli lättare för små barn att få assistans beviljat.
Kostnadsfri rådgivning om assistans
Vi vill gärna hjälpa dig. Kontakta oss direkt på 020-19 10 10 eller lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort.
Robert Nilsson
grundare Assistansförmedling
0470-78 88 12
robert@assistansformedling.se
Maja Johansson
leg. sjuksköterska
0470-78 88 13
maja@assistansformedling.se
Lämna dina uppgifter nedan om du hellre vill att vi kontaktar dig