Privat eller kommunal assistans

Det finns flera skillnader mellan att ha kommunen och ett privat assistansbolag som anordnare av assistansen. En skillnad är att du som anhörig i hushållsgemenskap oftast inte har rätt till OB-ersättning vid kvälls- och helgarbete via kommunen. Det har du däremot alltid via ett privat bolag.

En annan skillnad är att via kommunen har du mindre möjlighet att påverka vem som ska anställas som personlig assistent. Detta beror på att kommunen har en stor personalstyrka knuten till sig och de placerar ut personal där den behövs. Hos ett privat assistansbolag kan du helt och hållet själv bestämma vem som ska anställas som assistent. Varje assistent anställs specifikt efter just dina önskemål. Vår erfarenhet är dessutom att privata assistansbolag ger bättre villkor till både den assistansberättigade och assistenterna.

Hos ett privat assistansbolag kan man få hjälp med ansökan om assistansersättning. Kommunen har oftast inte denna möjlighet då de är en av de myndigheter som ska ta ställning till din ansökan. Kan jag få assistans?

Att vara anställd som anhörig, PAN

PAN-avtal är något som kommunen tillämpar när du som assistansberättigad vill ha en assistent som saknar passande utbildning, det är oftast en anhörig. En PAN-anställning är knuten till ett specifikt assistansuppdrag och om assistansen upphör slutar anställningen att gälla. Nackdelen med PAN är att man oftast inte får någon OB-ersättning vid kvälls- och helgarbete. Man får heller inga LAS-dagar som PAN-anställd. Väljer man istället ett privat assistansbolag som utförare av assistansen har man som anhörig rätt till OB-ersättning. Detta kan göra ganska stor skillnad då man som anhörig ofta arbetar just kvällar och helger.

“Till att börja med hade vi kommunen som anordnare av pappas assistans. När vi sedan gick över till ett privat bolag blev det märkbart för hela familjen. Detta berodde främst på att vi nu fick OB-ersättning för alla de kvällar och helger som vi jobbade. Vårt privata assistansbolag stöttade även oss i all kontakt med försäkringskassan vilket underlättade mycket för oss.”

Maja Johansson
Leg. sjuksköterska, Assistansförmedling
Läs mer om Majas erfarenheter här

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10