I dagens Sverige arbetar många som personlig assistent. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, fanns det år 2016 89 400 personer i Sverige som hade detta som yrke. När man arbetar som personlig assistent kan man vara anställd inom en kommun, ett privat företag eller av assistansanvändaren själv. Majoriteten av de anställda enligt siffrorna från SCB var privatanställda och det var främst kvinnor som arbetar som personliga assistenter. Viktiga saker som arbetsvillkor, lönesättning, kollektivavtal och olika anställningsformer finns och varierar. Ofta ser man yrket som meningsfullt där man hjälper en annan människa att få en självständig och meningsfull vardag och liv.
Vilka arbetsuppgifter har man som personlig assistent?
Att arbeta som personlig assistent innebär att man är med i personen det berör, både i vardagen och andra aktiviteter, och stödjer personen så att denne kan leva det liv personen själv vill leva. Målet är att man ska ha möjlighet att leva ett så självständigt liv som möjligt. Detta innebär att arbetet också kan vara väldigt olika mellan olika personer och varierande även om man arbetar hos en enda person.
Arbetsuppgifter som inkluderar de fem grundläggande behoven såsom hjälp vid intag av måltider, hjälp kring den personliga hygienen och av- och påklädning återfinns oftast i arbetsbeskrivningen. Detta kan dock skilja sig åt och beror mycket på individens önskemål och behov. Att möjliggöra att individen kan vara förälder eller sköta hemmet till att studera, träna eller resa är andra aktiviteter som kan förekomma.
De olika aktiviteterna kan beror på ålder, livssituation och familjesituation och därför kan det också vara så att olika aktiviteter och uppgifter kräver att du som anställd har kunskap om när du behöver driva på medan du andra gånger utför enligt individens anvisningar. Vissa gånger behöver du vara i bakgrunden och vissa gånger deltar du i den sociala samvaron. Du kan också till exempel behöva utbildning i olika medicinska uppgifter.
Krav på vem som kan arbeta som personlig assistent och utbildning för yrket
Sedan den 1 juli 2013 måste en personlig assistent ha fyllt 18 år, får inte vara oförmögen att arbeta och bosatt i EES-området. Vidare finns även rekommendationer från Socialstyrelsen om vilka kunskaper i LSS-lagstiftningen, FN-konventionen och dokumentation- och rapporteringsskyldighet som den anställda bör ha.
De flesta som arbetar som personliga assistenter har någon utbildning inom vård. Utbildningsnivån är enligt Socialstyrelsen varierande med allt från grundskola till högskoleutbildning. Det finns vissa utbildningar som riktar sig särskilt till personliga assistenter medan vissa assistansbolag och kooperativ själva utbildar sina anställda.