Sedan det blev tillåtet för privata aktörer att starta assistansbolag har antalet formligen exploderat. Idag finns det väldigt många aktörer på marknaden. Först och främst behöver man bestämma sig för om man verkligen vill ha assistans av ett privat bolag, om man vill köpa hjälpen av kommunen, vara en del av ett kooperativ eller bedriva den i egen regi.
Om du väl har bestämt dig för att anlita assistans från en privat aktör, vet du var du ska börja leta. Samtidigt kan det vara svårt att bilda sig en uppfattning om de assistansbolag som finns i ditt område och hur de arbetar. För att göra metoderna nedan mer specifika väljer vi Skåne som område.
Sök på nätet
En bra början kan vara en enkel sökning på till exempel ”Assistansbolag i Skåne”, i valfri sökmotor på nätet. Här kommer du få att få en bild av vilka aktörer som verkar i ditt område. Sannolikt kommer du även att se referenser på några av bolagens hemsidor. Kanske känns dock inte detta som det allra pålitligaste.
På recensionsplattformar med oberoende omdömen brukar man kunna söka på till exempel hantverkare, redovisningsbyråer och städfirmor – men assistansbolag i Skåne och andra delar av landet lyser med sin frånvaro på dessa sidor. Använd dessa plattformar och andra sökmotorer för att ta del av de få omdömena som finns.
Tala med vänner och bekanta
En annan, kanske tryggare, metod att hitta ett nytt assistansbolag är att tala med vänner och bekanta. Känner du andra som du vet har fått hjälp av ett assistansbolag i Skåne, kan det vara bra att börja där.
Kommer du inte på någon på rak arm, kan du använda dina sociala medier. Kanske har du en bekant du inte visste hade assistans? Annars kanske du känner någon, som känner någon som har fått det. Räckvidden av sociala medier kan ibland vara förvånande. Optimalt är givetvis att komma i kontakt med någon som har liknande grundfilosofi som dig, bor i samma område och har liknande stödbehov. Så nära din egen situation som möjligt alltså – även om det kanske är osannolikt.
Prata med en förmedlare
En annan metod kan vara att prata med en assistansförmedlare. En seriös förmedlare kan ge oberoende åsikter om de olika bolagen i ditt område, och kan dessutom, om du vill, hjälpa dig med övergången till ditt nya bolag. Det är dock inte alltid det sistnämnda är önskvärt – en del önskar sköta processen själv – men det kan ändå vara en aktör som du kan få relevant information ifrån.
Dessa tjänster brukar dock vara gratis för brukaren, och det finns få anledningar till att inte använda sig av dem, om man kämpar med att försöka hitta rätt bolag.