Att välja assistansanordnare i Uppland - vilken form?

Att välja assistansanordnare i Uppland – vilken form?

Är du eller en anhörig boende i Uppland och har nyligen beviljats personlig assistans från Försäkringskassan eller kommunen? I sådana fall är det dags att välja assistansanordnare. Uppland är stort, åtminstone när man talar om invånare, och det finns således ett stort utbud av anordnare att välja mellan.

Det finns flera olika aktörer du kan köpa assistansen av. På senare år har det blivit vanligt att man köper den av privata assistansföretag, men det är fortfarande vanligt att man köper från kommunen eller stadsdelsnämnden. Ett annat alternativ är att ta kontakt med ett brukarkooperativ – men då behöver man som regel också lägga ned mer jobb själv. Kontaktar man en privat assistansanordnare i Uppland bör man kunna känna sig trygg med att de tar hand om det allra mesta. Ytterligare ett alternativ är att vara sin egen arbetsgivare, och att man driver assistansen i egen regi.

Vilken form av assistansanordnare passar dig bäst?

Privata bolag

Det har blivit allt mer populärt att köpa assistans från privata bolag, som nämnt ovan. För brukare som har fått sin assistans beviljad av Försäkringskassan – och som således behöver mer än 20 timmars stöd i veckan – är det nästan 70 procent som anlitar ett privat företag. Bland brukare som fått sin hjälp beviljad av kommunen, och som alltså behöver färre än 20 timmars stöd per vecka, är siffrorna lite lägre.

Där var det 50 procent som valde att anlita ett privat bolag – fortfarande en stor del, alltså. Siffrorna är från en undersökning av Socialstyrelsen som gjordes 2015, och läget kan givetvis ha förändrats under de senaste åren.

Något som många menar är en fördel med privata bolag är det stora urvalet. I en befolkningstät region som Uppland, finns det knappast någon brist på aktörer att sålla bland.

Kommun eller stadsdelsnämnd

Att assistansen utförs av kommunen är mer ovanligt än att det utförs av ett privat bolag. Något som en del menar är en nackdel med den kommunala assistansen, är att man inte kan välja själv i lika hög utsträckning. Något som är mycket viktigt för en fungerande assistans är den personliga kemin mellan brukare och assistent, och det kan vara svårare att ändra på detta om assistenten utförs i kommunal regi.

Brukarkooperativ

Det är en minoritet som väljer kooperativ, men för vissa är det helt rätt. Det innebär att man i högre grad kan vara med och påverka verksamheten – men det kan också innebära lite mer jobb. För vissa passar det utmärkt, medan andra behöver att en annan part gör det allra mesta.

Runtom i landet finns flertalet aktörer i kooperativ form, och flertalet assistansanordnare i Uppland som bedriver sin verksamhet på det sättet. Se till att hitta ett kooperativ som stämmer överens med din grundfilosofi och dina värderingar.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10