Det du behöver veta om en assistanssamordnare

Det du behöver veta om en assistanssamordnare

En assistanssamordnare kan ibland också benämnas som assistansanordnare eller assistansbolag och oftast menar man samma sak. En assistanssamordnare innebär till exempel en kommun eller företag som hjälper till att samordna allt kring den personliga assistansen.

Man kan också säga att samordnaren är länken mellan den som är berättigad personlig assistans och Försäkringskassan, men även andra instanser och myndigheter.

Vissa menar dock att en assistanssamordnare kan vara en slags samordnare på det specifika assistansbolaget och som samordnar kring sina specifika kunder. På ett större assistansbolag kan det alltså finnas flera olika samordnare. I denna text sätts dock ett likhetstecken mellan assistanssamordnare och assistansanordnare.

Vilka arbetsuppgifter en assistanssamordnare har

En assistanssamordnare ges uppdraget av den person som är berättigad den personliga assistansen, eller någon i dess närhet om det till exempel handlar om ett barn som är den som är assistansberättigad.

Samordnarens uppdrag är, som vi redan beskrivit kort ovan, att vara den som hjälper den assistansberättigade med det mesta som rör assistansbeslutet. Det kan till exempel handla om rekrytering av nya personliga assistenter, utbildningar, kompetensutveckling och schema för assistenterna, löneutbetalningar och annan administration, anställningsvillkor, arbetsmiljö med mera.

Att välja assistanssamordnare

Att välja en assistanssamordnare är inte en enkelt och snabb sak. Hur den assistansberättigade vill att den personliga assistansen ska se ut är ett stort beslut och påverkar livet. Den personliga assistansen ska se utifrån dina önskemål, behov och förutsättningar. Man ska därför vara noggrann med sitt val. Man kan givetvis byta om det inte fungerar men det är ändå tid och energi man lägger ner så det bästa är självklart att få den rätta assistanssamordnaren direkt.

Det finns vissa saker man själv bör kolla upp redan innan första kontakten, och sedan bör man också träffa dem på ett personligt möte för att se vad de har att erbjuda just den som är assistansberättigad. Man bör till exempel kontrollera att den assistanssamordnare man är intresserad av att anlita, har tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vilket är ett krav för att bedriva assistans i Sverige.

Man bör också tänka efter vad man vill ha ut av assistanssamordnaren och skriva ner frågor och tankar inför mötet så man får svar på det man funderar över. Man har givetvis också möjlighet att träffa flera olika assistanssamordnare och sedan jämföra i lugn och ro svaren på frågorna, för att till slut komma fram till ett bra och välgrundat beslut.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10