Fördelar med assistans från assistansbolag i Västra Götaland

Fördelar med assistans från assistansbolag i Västra Götaland

Det finns flera olika tillvägagångssätt i hur man anordnar sin egen personliga assistans. Man kan till exempel ha den i egen regi, det vill säga att man är sin egen arbetsgivare för de personliga assistenter man själv anställer.
Man kan också köpa den personliga assistansen av en anordnare man själv äger. Eller så köper man sin assistans av någon av tre olika anordnare: kommunen, ett privat företag eller ett brukarkooperativ. I denna text får du veta vilka fördelar det finns med att köpa din personliga assistans från ett assistansbolag i Västra Götaland.

Vilka fördelar finns det?

Först och främst ska man säga att man köper sin personliga assistans med den assistansersättning man fått beviljad, och på så sätt får man också ett tankesätt att det faktiskt är en tjänst man köper. Det vill säga – man har rätt att utforma den som man vill och som assistansbolaget har möjlighet till, man har rätt att peka på saker som inte fungerar till fullo för dig, dina assistenter eller anhöriga, och man har rätt att byta anordnare om det ändå inte skulle fungera till belåtenhet.

Dessutom finns det flertalet assistansbolag i Västra Götaland, vilket gör att du har god möjlighet att finna ett som passar just dig, dina behov, önskemål och intressen. Det är dock viktigt att du är noggrann med att de har tillstånd från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att undvika att du skriver avtal med en anordnare som inte är seriös och stjälper snarare än hjälper.

En stor fördel med att köpa sin personliga assistans av ett assistansbolag i Västra Götaland är att anordnaren, assistansbolaget i detta fall, har arbetsgivaransvaret. Det betyder alltså att de har uppgifter i form av att de har ansvar att anställa personliga assistenter, hantera löner för dessa, hantera skatter och andra avgifter. Vidare har de också ansvar för de personliga assistenternas arbetsmiljö samt redovisa olika uppgifter till till exempel Försäkringskassan och Skatteverket.

Hos vissa assistansbolag kan du dock få ett större ansvar inom arbetsledningen om du så önskar, till exempel genom att rekrytera eller schemalägga de personliga assistenter som är anställda för att hjälpa dig. En del assistansbolag kan erbjuda dig utbildning inom området och erbjuda dig att själv välja hur mycket kontroll, ansvar och arbete du önskar. Till exempel kanske du vill vara med och planera budgeten och därigenom ha en möjlighet att påverka.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10