Olika assistansanordnare i Helsingborg

Olika assistansanordnare i Helsingborg

I Helsingborg finns sex privata assistansanordnare med kontor, två assistansbrukarkooperativ samt möjlighet att få hjälpen via kommunen. Här presenteras de olika alternativen samt hur de kan ställas mot varandra.

Kommunen

Det är en handläggare från Helsingborgs kommun som avgör om du har behov av personlig assistans samt i hur stor utsträckning det ska ges. Men när du fått hjälpen beviljad kan du själv välja vilka som ska utföra den. Ett alternativ är att låta kommunen ta detta ansvar.

Privat Assistansbolag

Det vanligaste alternativet i Helsingborg är att ett privat assistansbolag väljs. I staden finns sex bolag som har kontor men det är fler som erbjuder assistans. Det kan alltså finnas fördel att även kontakta andra bolag i Skåne.

Enklaste sättet att jämföra flera bolag är att anlita en assistansförmedling (se rubriken Assistansförmedling längre ner). En tjänst som hjälper till att hitta passande assistansbolag inom ett specifikt område.

Assistanskooperativ

I Helsingborg finns två assistansbrukarkooperativ. Det är en ekonomisk förening som består av brukare med olika nivå av vårdbehov. Dessa kan ha olika inriktningar och grundfilosofier vilket därmed även styr verksamheten. Här kan brukarna stödja varandra och vissa gemensamma aktiviteter ordnas. Vid större kooperativ brukar det finnas ett par personer som arbetar med ekonomin, kontakt med Försäkringskassan och andra administrativa frågor.

Assistansförmedling

Utöver flera olika assistansanordnare finns även assistansförmedlare i Helsingborg och Skåne. Det är företag som erbjuder assistansförmedling till personer som vill ha hjälp med att hitta rätt assistansbolag eller byta bolag.

En assistansförmedling är en slags jämförelsetjänst. Du som är beviljad assistans kan kontakta förmedlingen helt gratis. I samråd med personalen skapas en ”profil” som ligger till grund för vilka bolag i, och omkring, Helsingborg som kan kontaktas för vidare diskussion. Du avgör till sist om något av dessa bolag uppfyller dina behov och i så fall skrivs ett avtal med dem.

Utöver att en assistansförmedling hjälper till att hitta passande bolag kan de även bistå med hjälp om du fått avslag på en ansökan om assistans samt ge oberoende råd inom ämnet.

Statistik över Skåne

Försäkringskassan gör sammanställningar över län och inte enskilda städer. I Skåne finns knappt 2000 personer som har rätten att få personlig assistans. Dessa får själv välja vem som ska utföra denna hjälp och de flesta väljer ett privat vårdbolag. Statistik från början av 2019 påvisar att 71 % väljer detta alternativ.

Av de som inte väljer ett privat bolag är det främst kommunen som väljs som aktör, 12 % och därefter assistanskooperativ med 11 %. I de flesta län i Sverige är det just privata aktörer som väljs i första hand. Däremot är 71 % en större siffra än medel i Sverige.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10