Statistik över Assistansbolag – Område Västra Götaland

Statistik över Assistansbolag – Område Västra Götaland

Genom att alla assistansbolag är registrerade hos Försäkringskassan går det relativt lätt att få en överblick över antalet bolag och dess inriktning inom olika områden.

I vår granskning av olika fokusområden är det dags att titta på assistansbolag i Västra Götaland. Ett område som domineras av Göteborg men även har en rad andra städer. Totalt finns behovet av personlig assistans där hos ca 2400 personer.

  • Antal med behov

Försäkringskassans siffor från 2018 visar att det detta år fanns 2419 personer som hade fått beviljad personlig assistans. De fick därmed välja mellan att få hjälp av kommunen eller ett assistansbolag i Västra Götaland. De flesta valde ett privat alternativ.

  • 24 % valde kommunen

När en person får klart att personlig assistans ska ges kan en lista begäras från den kommunala samordnaren. Denna lista visar alla assistansbolag i Västra Götaland men någon rekommendation får inte ges för ett specifikt bolag. Samordnaren måste alltså vara helt objektiv i denna fråga. Ett alternativ är även att välja kommunen som anordnare vilket även sker om något annat aktivt val inte sker. År 2018 var det 24% som hade kommunen som vårdgivare.

  • 63 % valde assistansbolag

Det var ca 2,5 gånger fler som valde assistansbolag istället för att låta kommunen ge denna hjälp. Det är en siffra som väl speglas över stora delar av landet. De flesta väljer ett privat företag vilket kan ske av flera olika orsaker.

En orsak är att de privata assistansbolagen kan ha olika inriktningar och därmed vara specialister på det behov som finns. En annan orsak kan vara att man därmed tydligare kan välja vilka som ska utföra vården.

Utöver assistansbolag finns även assistansförmedlare. Genom dessa kan man få hjälp att välja assistansbolag.

  • 9% valde assistansbrukarkooperativ

Totalt var det 231 personer som valde att få hjälpen via ett assistansbrukarkollektiv. Det innebär ca 9% av alla brukare. I jämförelse mot andra delar av landet är detta en ganska hög siffra. I vissa delar finns inte ett enda kooperativ. Dessa hittas främst i storstäderna.

  • Många assistansbolag – men inte alla har kontor

I statistiken framgår även att det i Västra Götaland fanns nästan 170 assistansbolag representerade. Men många av dessa hade inte sitt huvudkontor här. Av dessa 170 företag hade 53 kontor inom området.

Källa: Försäkringskassans sammanställning av assistansbolag i Västra Götaland. En sammanställning som även delvis presenteras på andra webbplatser med inriktning mot personlig assistans.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10