Animerad film visar vägen till personlig assistans

Animerad film visar vägen till personlig assistans

Alla svenska kommuner har information på sin hemsida kring vad som gäller kring personlig assistans. Detta med allt från hur ansökan sker till vilka olika bolag som kan väljas för tjänsten. Men ”en bild säger mer än tusen ord” och ett par kommuner presenterar detta även med animerad video. Bor du i Närke (Örebro kommun) kan du få informationen tillgänglig på detta sätt istället för att läsa allt på hemsidan.

Pedagogisk film som komplement till information

De som söker på Google på ”Personlig assistans i Närke” hittar snabbt till informationssidan på Örebro kommuns hemsida. Redan tidigt på sidan visas en pedagogisk film som går igenom vem som kan få assistans och hur detta går till. Allt presenteras utifrån ett individperspektiv – från figuren Eva.

En berättelse om Eva

Eva får en stroke och påverkades så kraftigt att hon sedan fick svårt att klara sig själv i vardagen. Hon var tvungen att ansöka om personlig assistans och blev beviljad detta. Personlig assistans är en laglig rättighet förutsatt att behoven är stora för att kunna utföra vardagliga sysslor så som att klä på sig, äta eller sköta sin hygien. Målet är att skapa ”möjlighet för ett självständigt liv”.

Nu får Eva välja vilka som ska ge henne denna assistans. I Närke finns ett tiotal assistansbolag och utöver dessa kan hon välja på att kommunen ska utföra hjälpen eller att hon ansluter sig till ett kooperativ. Ännu en möjlighet är att hon själv tar på sig arbetsgivarrollen – även om detta är relativt ovanligt.

I detta fall väljer hon assistans via Örebro kommun. Detta utifrån att Närke ligger i Örebro kommun. Att Eva gör detta val är uppenbart då informationsfilmen på kommunens hemsida inte vill premiera de privata alternativen i området.

Eva får nu träffa en chef inom kommunen som har ansvar för personlig assistans. De går igenom hennes behov och gör en plan för hur hon ska få den hjälp hon är berättigad till. Detta sker genom att de går igenom vad Eva anser sig behöva för hjälp i vardagen och hur detta kan ske. En plan skapas och det är denna som assistenterna utgår ifrån när kommunens hjälp sedan börjar.

(Se hela filmen eller läs mer om personlig assistans på Örebro.se)

Om Eva inte valt kommunen?

Det som inte framgår i filmen är vad som hade hänt om Eva inte valt kommunen som anordnare utan istället en privat aktör. De allra flesta väljer nämligen privata alternativet. I flera län är det närmare 70 % som väljer privat aktör före kommunens alternativ.

I detta fall hade Eva kunnat vända sig till en assistansförmedlare som arbetar mot Närke och närliggande städer. De sammanställer Evas behov och ser vilka assistansbolag som kan erbjuda passande hjälp och därefter presenteras dessa för Eva varpå hon kan välja bolag. Därefter är processen lika med att en plan skapas och assistenter ger hjälpen som behövs.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10