Assistansanordnare i Bohuslän

Assistansanordnare i Bohuslän

Om man beviljas insatsen personlig assistans finns det en hel uppsjö med olika assistansanordnare i Bohuslän att välja mellan.

Dessa olika assistansanordnare skiljer sig åt på flera olika punkter. Nedan kommer du att kort kunna läsa om de olika alternativen.

Att köpa personlig assistans av din kommun

Ett av alternativen för att anordna sin personliga assistans är att man köper den via kommunen där man bor. Denna verksamhet är inte vinstdrivande, men kommunen kan välja att lägga ut den på entreprenad. Det finns också stora skillnader mellan de olika kommunerna i landet. Oftast har du möjlighet att påverka vilka dina assistenter ska vara och deras arbetsuppgifter, men du kan inte påverka arbetstid och så vidare.

Att köpa assistans av ett assistansbolag

För de som har beviljats via Försäkringskassan, det vill säga med behov som överstiger 20 timmar per vecka, valde nästan 70 procent att anlita en privat assistansanordnare (december 2018). En stor fördel med en privat assistansanordnare i Bohuslän är att du lämnar över det ofta tunga arbetsgivaransvaret till företaget. I och med att de tar detta ansvar slipper du hantera bland annat löner, skatter och redovisning till Försäkringskassan och Skatteverket.

Att köpa assistans av ett brukarkooperativ

Ett tredje alternativ när det kommer till assistansanordnare i Bohuslän är att du tillsammans med andra assistansberättigade personer har en ekonomisk förening där ni tillsammans äger verksamheten. Detta kallas för ett brukarkooperativ. En fördel med denna form av organisering är att ni tillsammans utformar stadgar, väljer styrelse och planerar hur eventuell vinst ska användas. Ni har alltså ett gemensamt ansvar. Detta kan också innebära att det kan kännas tungt eftersom du kan behöva ta ett stort arbetsgivaransvar där bland annat assistenternas arbetsmiljö är en viktig del.

Att köpa assistans av en anordnare som du själv äger

Du kan också välja att köpa personlig assistans från en assistansanordnare i Bohuslän som du antingen äger eller är delägare i. Det kan till exempel vara ett bolag eller en stiftelse.

Att vara din egen arbetsgivare

Du kan välja att anordna din personliga assistans i egen regi. På så sätt är du din egen arbetsgivare för de personliga assistenter som du har och anställer. Här får du ta hela arbetsgivaransvaret själv, vilket kan hos en del upplevas som en tung del i arbetet.

Sammanfattning

Som du har kunnat läsa i texten ovan finns det både för- och nackdelar med hur du själv väljer att anordna din personliga assistans. Vilken assistansanordnare i Bohuslän du föredrar kan endast du själv svara på. Det bästa du kan göra är att sätta dig i lugn och ro och gå igenom de olika alternativen och se vad som är viktigt för dig genom att formulera frågor som du anser vara viktiga att få svar på.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10