Assistansbolag i Stockholm som passar dig

Assistansbolag i Stockholm som passar dig

Det finns olika anordnare av personlig assistans och vilket om är bäst kan bara den som är i behov av assistansen svara på. Man kan köpa assistans av den egna hemkommunen, ett privat företag eller ett brukarkooperativ.

Man kan också anställa egna personliga assistenter och då vara deras arbetsgivare, eller köpa assistans av en anordnare som man själv äger.

Om man själv inte vill eller kan vara arbetsgivare åt sina egna personliga assistenter, har man alltså möjligheten att köpa sin egen assistans. Då tar assistansanordnaren arbetsgivaransvaret och då har ansvaret för att anställa assistenter, hantera löner, skatt och andra avgifter, ansvarar för assistenternas arbetsmiljö samt redovisningen till Försäkringskassan och Skatteverket.

I september 2016 fanns det 1118 olika assistansanordnare som hade tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). I december 2017 visade siffror från Försäkringskassan att 67,8 procent av de som hade beviljats assistansersättning, anlitade ett assistansföretag/bolag.

Nedan kommer vi gå in på hur man hittar ett bra assistansbolag i Stockholm.

Vad ska man tänka på när man letar efter ett assistansbolag i Stockholm?

Ett privatägt assistansbolag ägs helt enkelt av privatpersoner, där vinsten från företaget går antingen till ägarna eller investeras åter i bolaget och dess verksamhet. Det finns olika storlekar, vissa företag har väldigt få kunder medan andra har flera tusen kunder. Företagsformen kan vara allt från aktiebolag eller handelsbolag till enskild firma eller stiftelse, och kan ibland ingå i större ägargrupper. För dig som ska anlita ett assistansbolag kan det vara en god idé att veta lite mer om företaget, till exempel hur länge de har funnits, var närmaste kontor finns, kontaktmöjligheter och så vidare. Att undersöka hur ledningen och ägarstrukturen ser ut kan också vara bra, då vissa företag ägs av personer med funktionsnedsättning själva eller har arbetat som personliga assistenter och då kanske ha en större kunskap inom detta område.

Andra saker som är värt att titta extra noga på är hur företaget hanterar assistansersättningen och lönesättning till assistenterna och om företaget har kollektivavtal eller inte. Vissa företag erbjuder till exempel också sina kunder med juridisk hjälp medan andra företag specialiserar sig på vissa målgrupper inom personkretsarna eller barn och ungdomar. Det kan också skilja sig åt hur mycket arbetsledningsansvar den som beviljats personlig assistent får. Hos vissa företag kan man till exempel få rekrytera och schemalägga assistenterna själv medan andra företag löser den biten själva.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10