Assistansersättning

Assistansersättning

Vem kan få assistansersättning? Och hur mycket kan man få? Hur ansöker man? Frågorna om assistansersättning kan vara många, men ibland kan svaren vara få.

I den här texten försöker vi besvara vanliga funderingar och frågor som är relaterade till assistansersättning. 

Vem kan få assistansersättning?

För att få ersättning från Försäkringskassan finns det ett antal kriterier som behöver uppfyllas. I korthet är de som följer: 

  • Om LSS, lagen om stöd och service, omfattar dig. LSS innefattar bland annat personer med utvecklingsstörning, autism, och personer med begåvningsmässiga funktionshinder. 
  • Om du har en betydande och varaktig funktionsnedsättning och behöver assistans mer än 20 timmar per vecka för att de grundläggande behoven ska kunna tillgodoses. Grundläggande behov kan till exempel vara att kommunicera med andra, att klä på och av sig eller att sköta sin personliga hygien.
  • Du måste vara yngre än 65 år vid ansökningstillfället.
  • Generellt skall du vara försäkrad i Sverige, vilket du som arbetar eller bor här är. Dock finns det ett par undantag från den här regeln. 

Det är alltså om du behöver mer än 20 timmars assistans som hjälp från Försäkringskassan kan ansökas om. Om omfattningen är mindre än så är det din kommun som tar beslutet. Kommunen kan också hjälpa till med andra former av stöd, till exempel avlösarservice och ledsagarservice. 

Hur mycket ges i assistansersättning?

Exakt hur mycket som ges varierar, men ca 295 kronor för varje assistanstimme är det normala. Däremot är det möjligt att ansöka om att få lite högre ersättning, förutsatt att man kan visa att man också har högre kostnader. Den högsta möjliga ersättningen man kan få är 330 kronor i timmen. 

Hur gör man för att ansöka?

Som nämnt lite högre upp, kan du ansöka direkt hos Försäkringskassan om du behöver assistans med de grundläggande behoven med mer än 20 timmar per vecka. Om det är färre än 20 timmar ansöker du hos kommunen. Exakt hur det går till att ansöka beror just på hos vilken instans du gör det. 

Ansöker du hos Försäkringskassan behöver du få ett utlåtande från en läkare som beskriver din funktionsnedsättning och hur du påverkas av den. Sedan kan du göra en ansökan elektroniskt genom att logga in på Försäkringskassans hemsida. Därefter skickar du in ditt läkarutlåtande och blir kontaktad av en handläggare samt träffas på möte innan ett beslut ges. 

Ska du söka hos kommunen brukar det oftast fungera som så att du ringer in och får möjlighet att prata med socionomer. Tillsammans kommer ni då att diskutera vilka insatser som finns och hur du går till väga för att ansöka om dem. 

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10