Att finna ett seriöst assistansbolag i Sverige

Att finna ett seriöst assistansbolag i Sverige

Att hitta ett bra och seriöst assistansbolag i Sverige är inget man gör på en kvart så att säga. Uppgifterna varierar men man brukar säga att det finns över 1 100 anordnare av personlig assistans i Sverige.

Man kan alltså lugnt konstatera att det finns en uppsjö av olika assistansbolag i Sverige! Det finns många olika saker man ska tänka på och kanske på egen hand undersöka, men det viktigaste är nog att se till att anordnaren har tillstånd från IVO, Inspektionen för vård och omsorg. 

Assistansbolaget bör ha tillstånd

Den 1:a januari 2011 blev den personliga assistansen tillståndspliktig och därigenom föremål för tillsyn. De som ville få tillstånd att anordna personlig assistans behövde då uppfylla vissa specifika krav. De som anordnar sin egen personlig assistans behövde anmäla verksamheten till Socialstyrelsen. Den 1:a juni 2013 tog istället den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, över uppdraget att utöva tillsyn, från Socialstyrelsen. 

Vill du själv kunna leta efter assistansbolag i Sverige som har erhållit tillstånd för att bedriva personlig assistans, kan du leta i IVO:s register på deras hemsida. Kommuner är undantagna från att behöva ansöka om tillstånd för att anordna personlig assistans, men behöver dock anmäla verksamheten till IVO innan den påbörjas eller om den på något sätt ändras under tidens gång. 

Varför är det viktigt med tillstånd från IVO?

Eftersom insatsen personlig assistans syftar till att vara ett individuellt stöd som ska ges till dem som behöver hjälp med att tillgodose de grundläggande behoven utifrån stora och varaktiga funktionsnedsättningar, behöver också anordnaren också vara kompetent och seriös. 

Genom att ansöka om tillstånd hos IVO visar assistansbolaget att det finns kunskap för att bedriva verksamheten. Det är därmed en slags garantistämpel. Tillsynen sker också utifrån ett brukarperspektiv. Genom tillståndet visar anordnaren att de uppfyller de bestämmelser som IVO satt upp, vilka innebär bland annat krav på systematiskt kvalitetsarbete.

Det kan givetvis finnas assistansbolag i Sverige som mister sitt tillstånd utifrån olika faktorer. Vissa, till exempel kommunen och Försäkringskassan, är till och med skyldiga att göra en anmälan till IVO om lämpligheten hos assistansbolaget kan ifrågasättas. 

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10