Hitta bra assistansbolag i Malmö

Hitta bra assistansbolag i Malmö

Efter att man har ansökt och beviljats personlig assistans påbörjas det snåriga och ibland krävande arbetet med att finns ett bra assistansbolag i Malmö som passar just individen det är tänkt för.

Målet med den personliga assistansen är just att individen ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Vissa assistansbolag anordnar till exempel olika aktiviteter med allt från fika och bowling till fiske och speciella läger. Hos vissa företag kan man också få hjälp i form av juridisk rådgivning som kan hjälpa till att förstå det krångliga och byråkratiska som ibland står i olika brev och beslut eller hjälpa till att föra individens talan om det skulle behövas.

Så kan personlig assistans kan anordnas

Man kan anordna sin personliga assistent i Malmö på olika sätt. Man kan till exempel köpa assistans av sin egen kommun, ett privat företag eller ett brukarkooperativ. Man kan också ha assistansen i egen regi och då vara arbetsgivare för de personliga assistenterna som arbetar med en eller köpa assistans av en anordnare som man själv äger.

Assistansersättning

När man anlitar en assistansanordnare köper man assistans med den assistansersättning man har fått beviljas från Försäkringskassan. Detta regleras i 51 kap. Assistansersättning i Socialförsäkringsbalken. Försäkringskassan betalar ut ersättningen enligt ett schablonbelopp per assistanstimme som 2018 är om 295,40 kronor. Beloppet tar endast hänsyn till behovet av assistans och ska täcka alla kostnader för de assistanstimmar som man beviljats. Försäkringskassan tar alltså inte inkomst eller förmögenhet i beaktande, och beloppet är samma oavsett om man köper assistans eller anställer egna assistenter. Vissa särskilda skäl kan ge ett högre timbelopp, till exempel vid obekväm arbetstid.

När man beviljats assistans får man ett visst antal timmar för en sexmånadersperiod och timmarna ska användas inom denna period, i annat fall måste de återbetalas. Om man köper sin egen assistans betalas assistansersättningen ut i efterskott när anordnaren redovisat assistansen till Försäkringskassan. Är man sin egen arbetsgivare betalas ersättningen ut i förskott och man är också skyldig att redovisa för Försäkringskassan om hur timmarna och kostnaderna använts. Även här kan man bli återbetalningsskyldig om man till exempel inte har förbrukat alla assistanstimmar.

Ett tips på vägen

Oavsett vad man väljer att anlita för anordnare och hur denna är organiserad, är det viktigt att komma ihåg att välja vad som passar en själv. För vissa kanske man vill anlita ett företag och slippa arbetsgivaransvaret medan det passar perfekt för andra. Det är också viktigt att se vad anordnaren står för i form av värderingar och liknande och att personkemin stämmer med de människor som ska jobba nära dig och din familj.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10