Hur du ansöker om personlig assistans i Örebro

Hur du ansöker om personlig assistans i Örebro

Personlig assistans är en av insatserna i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och kan beviljas om du är under 65 år och har varaktiga och stora funktionshinder

som gör att du har svårigheter med din vardag och dina grundläggande behov. Du behöver också tillhöra en av de tre personkretsarna som beskrivs i lagen.

Om du är i behov av hjälp kring dina grundläggande behov upp till 20 timmar per vecka ansöker du om personlig assistans hos din kommun. Om du däremot behöver hjälp med mer än 20 timmar per vecka ansöker du hos Försäkringskassan.

Ansökningsprocessen hos Försäkringskassan

Att ansöka hos Försäkringskassan gör man genom att be sin läkare skriva ett läkarutlåtande där det beskriver dels din funktionsnedsättning och dels hur den påverkar dig i ditt liv. Du skickar sedan in själva ansökningsblanketten, antingen via post eller via mina sidor direkt på Försäkringskassans hemsida. Om något saknas kommer du att bli kontaktad av en handläggare, så var inte orolig över om du missar något. Du skickar även in det läkarutlåtande du fått av din läkare, och skickar detta till Försäkringskassans särskilda inläsningscentral så det scannas in i ditt ärende.

När din ansökan är inskickad kommer din personliga handläggare kontakta dig för att boka in ett personligt möte med dig, en så kallad assistansbedömning. Vid detta möte, som kan ske hemma hos dig, på ett konto på Försäkringskassan eller annan lämplig plats, pratar du och din handläggare om vilken hjälp och stöd du är i behov av. Du får givetvis ha med andra personer om du vill på mötet, det kan kanske till exempel vara skönt att ha med en familjemedlem. Behöver du tolk är det bara att meddela handläggaren det så ordnas en sådan.

Efter detta kommer handläggaren komma med ett beslut till dig inom fem månader från det datum du skickat in din ansökan. Om du nekas personlig assistans i Örebro, har du rätt att begära omprövning och sedan överklaga beslutet.

Om du däremot beviljas kommer du i detta skede, behöva välja hur din personliga assistans i Örebro ska anordnas, om du till exempel själv vill anställa dina egna personliga assistenter eller om du vill köpa personlig assistans av en assistansanordnare i Örebro. Du väljer också om beviljad assistansersättning ska betalas ut till dig eller direkt till din valda assistansanordnare. Efter detta kommer du också behöva skicka in räkning och tidsredovisning och utbetalning av ersättning sker sedan antingen i förskott eller i efterskott.

 

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10