Att arbeta som personlig assistent

Hur väljer man rätt assistanssamordnare?

Att välja rätt assistanssamordnare kan vara en tuff uppgift. Trots allt är valet något som kan påverka ens liv i hög utsträckning.

Det gäller att man väljer en aktör man känner förtroende för och att man får en lösning som verkligen är anpassad efter ens egen situation. Trots allt, så är det just det en assistanssamordnare ska kunna hjälpa till med.

Utbildningsmöjligheter

Något som är viktigt att fråga om, och som kan variera något mellan olika samordnare, är vilka möjligheter de anställda har till utbildning. Har du en särskild funktionsnedsättning som kräver förhållandevis mycket utbildning för att kunna hanteras på rätt sätt? En god samordnare lyssnar till detta och säkerställer att assistenterna kan göra ett gott jobb genom att utbilda dem. Det bästa är om utbildningarna kan anpassas och skräddarsys efter brukarens situation.

Rekryteringshjälp

Att hitta nya assistenter är något som kan vara svårt. Det kan också vara ganska tidskrävande. Det gäller att man hittar någon som kan arbeta så många timmar som önskas, som möter eventuella krav och med en personlighet som klickar väl med brukarens. När man rekryterar assistenter handlar det just ofta om det, att hitta någon där personkemin stämmer överens. Det här kan ibland innebära att man behöver gå igenom ganska många sökanden innan man hittar rätt.

Rekrytering kan alltså vara ett projekt som heter duga. När du väljer assistanssamordnare kan det vara aktuellt att fråga hur de kan hjälpa till med processen att hitta ny personal. Många vill att det ska vara flexibelt, att man som brukare har möjlighet att medverka i rekryteringen så mycket eller lite han eller hon önskar.

Juridisk hjälp?

En del assistanssamordnare kan hjälpa till med juridiken, åtminstone vad gäller beslutet att beviljas personlig assistans. En ansökning måste göras hos Försäkringskassan eller kommunen (beroende på hur mycket hjälp man behöver), varpå man får ett beslut. Om beslutet nekas kan det vara bra att veta varför, så att man på goda grunder kan överväga en överklagan. Juridisk hjälp kan vara tacksamt att få ens assistanssamordnare i ett sådant här läge. Det kan också komma väl till hands för den som behöver ansöka om utökad personlig assistans.

Verkar företaget schysst?

Det har tyvärr förekommit en del rapporter om att arbetsvillkoren på dylika företag inte alltid är särskilt goda. Det kan till exempel handla om att enskilda anställda får arbeta för mycket, att personal inte trivs och att fusk sker från företagets sida, till exempel med de anställdas timmar.

En snabb sökning på internet, på företagets namn, kan ge dig en fingervisning om hur aktören egentligen är med sina anställda. Att välja en verksamhet där de inblandande behandlas väl tjänar alla på. Att du stödjer en schysst verksamhet är ett sätt att använda din konsumentröst, och något som gör att mindre nogräknade aktörer tappar en kund. Om det är fler än du som gör detta kan det få en stor påverkan på klimatet för samordnare i största allmänhet.

Lycka till med valet av assistanssamordnare!

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10