I Jönköping finns många assistansbolag, kooperativ och brukare som själva anställer sina assistenter. Många av dessa aktörer som verksamma inom LSS menar att Jönköping är den bästa kommunen i landet att stödja verksamheten.
Det här märks till exempel genom att de vann förstapriset i Bästa LSS-kommun 2018.
Priset delas ut av en oberoende och fristående jury, som består av flera aktörer. Den som delade ut priset var Bengt Westerberg, som var ansvarig minister när LSS infördes. Jönköping nominerades tack vare politikernas engagemang samt klokt tagna beslut kring LSS.
Att Jönköping vann motiverades med framförallt tre saker:
- Starkt engagemang och kloka beslut. På senare år har kommunens politiker tagit kloka beslut kring LSS, och visat ett starkt engagemang kring det, enligt juryn. Detta under tider när Försäkringskassan börjat göra allt tuffare bedömningar kring assistansen. När en invånare förlorat statlig ersättning, har kommunen gått in och gjort en egen utredning. Under tiden har brukaren fått behålla insatsen.
- Kämpat mot domslut. Domslut som begränsar LSS har kommunen aktivt satt sig emot. På så vis har de uppmärksammat problem inom assistansen, samt visat på att de går att hantera.
- God problemlösning trots budgetunderskott. Trots underskott har kommunen löst problem inom LSS. Bland annat har man använt sig av det ekonomiska utjämningssystemet, vilket andra kommuner har blundat för, enligt juryn.
I kommunen finns ett stort urval av assistansbolag, kooperativ och brukare som själva anställer sina assistenter. LSS har, sedan 1994, förbättrat livsvillkoren för personer med svåra funktionsnedsättningar. Med det sagt, så anser många att det fortfarande finns mycket att göra. Andra kommuner har fått ganska hård kritik från exempelvis assistansbolag, kooperativ och från brukarna. Samtidigt har Jönköping även fått sin beskärda del av kritik, givetvis,
En undersökning som gjordes i början av 2019 visade till exempel på att det är svårare att få statlig personlig assistans i Jönköpings län, när man jämför med andra län i riket. Att det är Försäkringskassan (staten) som har ansvaret ska egentligen bädda för likvärdiga siffror över hela landet – men så är alltså inte fallet. Istället menar många att det är ett geografiskt lotteri.
Samtidigt har kommunen infört åtgärder när den statliga assistansen har dragits in – vilket nämns lite högre upp i texten. Man har tillsatt en egen utredning och låtit brukaren behålla insatsen tills den är genomförd. Detta till glädje för assistansbolag, kooperativ – och framförallt för brukarna själva och deras anhöriga, givetvis.