Kvalifikationer för personlig assistens

Kvalifikationer för personlig assistens

Vilka kvalifikationer krävs för att få personlig assistens? Det är vissa punkter som måste vara uppfyllda för att denna assistens ska beviljas. 

  • Ålder

När ansökan skickas in måste du vara under 65 år. 

  • LSS

Ett grundläggande krav är att du måste omfattas av LSS.

  • Stort behov

För att kunna få personlig assistans måste behovet uppgå till minst 20 timmar i veckan. Detta är då räknat enbart på grundläggande behoven. Får man detta beviljat finns möjlighet att ytterligare tid för personliga behov.

Inom ”grundläggande behov” faller fem kategorier av hjälp. Det innebär hjälp med Personlig hygien, att Äta, Klädnad, Kommunikation och Annan hjälp som kräver ingående kunskap

  • Varaktig funktionsnedsättning av högre grad

Funktionsnedsättning ska vara så stor att en större mängd hjälp behövs. Som redan nämnts handlar det om grundläggande sysslor där minst 20 timmar i veckan krävs. Utöver det ska funktionsnedsättningen vara varaktig och alltså inte klassa som en begränsad period. 

  • Innefattas av svensk försäkringskassa

I stort sett alla som bor i Sverige och jobbar här innefattas av svensk försäkringskassa. Därmed kvalificerar man sig även till att få personlig assistens. Det finns däremot vissa undantag vilket kan vara personer som bor här tillfälligt eller liknande. 

  • Läkarutlåtande

För att bevisa din funktionsnedsättning krävs ett läkarutlåtande.

De kvalifikationer som nämns ovan är bara allmänna. Prata med handläggare på kommunen eller försäkringskassan om du vill veta tydligare vilka kvalifikationer som måste vara uppfyllda och hur du fyller i en ansökan. 

Ansöka och bevilja

Om du anser att du har de kvalifikationer som krävs för att få personlig assistans kan du genomföra en ansökan. Är det mindre än 20 timmar kan ansökan ske till kommunen som även kan bevilja färre antal timmar än 20. Är det däremot mer än 20 timmar är det Försäkringskassans bord. Det är däremot fortfarande kommunen som betalar de först 20 timmarna på assistansen. 

Ska ansökan skickas in till Försäkringskassan sker detta enklast via deras hemsida. Logga in med BankID och skriv en kortare ansökan. Försäkringskassan är tydlig med att någon längre utredning inte behöver skickas in i ett första skede. De tar alltid kontakt med personen som skickat in ansökan för att komplettera ansökan och ställa frågor. De kommer även att boka in ett möte då man går igenom behovet som finns. Det kan i detta fall vara en fördel att även någon anhörig är med som kan beskriva sin bild.  

I det fall som ansökan inte går att göra online kan den skickas till Försäkringskassans inläsningscentral i Östersund.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10