Regeringen föreslår att schablonbeloppet för 2017 blir 291 kr per assistanstimma. 2016 är motsvarande summa 288 kr. Detta ger en höjning på 1,05%.
Hur påverkar detta den personliga assistansen?
Till att börja med så ligger höjningen under det som assistenterna har rätt till enligt kollektivavtalet. Regeringen hänvisar detta till att många assistenter är vårdbiträden eller utbildade personliga assistenter och att de inte har en lika hög timersättning som exempelvis en undersköterska. Vi upplever dock att det är vanligt att man har undersköterskor anställda som assistenter då de har större kunskap om omvårdnad. Många assistansberättigade har ett stort hjälpbehov vilket kräver stor kunskap av assistenterna vilket gör att undersköterska är en passande utbildning för en assistent.
Den låga höjningen av schablonbeloppet gör att det behövs åtstramningar på andra ställen i assistansuppdragets budget. Regeringens mål är att minska vinsten hos assistansbolagen då de tycker att assistansbolagen redan gör en för hög vinst.
Vi på Assistansförmedling tittar på att assistansbolagen gör en vinst, annars riskerar bolaget att gå i konkurs vilket inte ger någon trygghet och långsiktighet för kunden. Vi tittar också på att assistansbolagen inte gör en för hög vinst.
Om bolaget säger att de tar en administrationsavgift på 8 % men redovisar en vinst på sista raden på 9 % betyder detta att bolaget inte gett hela sanningen. De tar helt enkelt mer i administrationsavgift än de säger. En vinst på 9 % efter att alla kostnader för administrationen dvs. kontorspersonal m.m. betyder att de någonstans i kalkylen tar mer i ersättning en vad de redovisar.
Många kommuner tvingas att lägga ut den personliga assistansen på privata assistansbolag då de driver assistansen med förlust. Detta visar att schablonbeloppet inte är onödigt högt. Vi tycker att det är tråkigt när kommunerna lägger ut assistansen på privata bolag då man som assistansberättigad får färre alternativ att välja på. En kommunalt driven assistans är i vissa fall det bästa alternativet, en valmöjlighet som då tas ifrån de assistansberättigade.