Så är det att jobba som personlig assistent

Så är det att jobba som personlig assistent

Funderar du på att sadla om? Eller vill du jobba inom vård och omsorg när din utbildning är klar? Att arbeta med personlig assistans kan vara spännande och givande, samtidigt som det kan vara något krävande.

Hur arbetet blir i praktiken beror i mycket hög grad på vilken brukare du ska ta hand om.

Personkemi värderas högt

När du söker jobb inom personlig assistans är det normalt personkemin som värderas allra högst. Med det sagt kan det ibland finnas krav – till exempel att man har B-körkort eller att man är i god fysisk form. Ett annat krav kan vara goda kunskaper i svenska, i såväl tal som skrift.

Många fokuserar dock mest på personkemin. Om brukaren inte har ett tillstånd som kräver stora medicinska kunskaper eller färdigheter, är det naturligt att personligheten blir en avgörande egenskap i rekryteringsprocessen. Trots allt är ska brukaren och assisten spendera mycket tid tillsammans.

Egenskaper som ofta efterfrågas är lyhördhet och inkännande. I många fall har brukaren svårt att kommunicera och det gäller därför att den som jobbar med personlig assistans har social kompetens och kommunikativa förmågor att tolka brukarens signaler på ett tillfredsställande sätt.

Normalt finns det ganska många jobb att söka inom personlig assistans, inte minst i större städer som Stockholm och Göteborg. En sökning på nätet på till exempel ”personlig assistans Stockholm jobb” bör ge dig ett par relevanta träffar.

Du jobbar ofta i hemmiljö

Något som många uppskattar med arbetet som personlig assistent är att man jobbar i hemmiljö. Du går inte till samma kontor varje dag och sätter dig bakom ett skrivbord. Istället kan miljön ofta vara hemtrevlig och ombytlig. Många brukare vill att assistenten hjälper dem att utföra sina fritidsintressen, och/eller att de följer med på diverse utflykter. Jobbar du i Stockholm kanske ni åker ut på utflykter till Stockholms stadshus, Djurgården, Gamla stan eller hittar på andra aktiviteter inne i staden.

Utmanande och givande

Arbetet som personlig assistent kan ofta vara utmanande. Samtidigt kan det vara mycket givande. Du får möjlighet att skapa starka relationer, inte minst med tanke på den tid du kommer att spendera med personen.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10