Skillnaden mellan assistansbolag, assistansanordnare och assistansförmedling?

Skillnaden mellan assistansbolag, assistansanordnare och assistansförmedling?

Du har fått assistans beviljad – vad är nästa steg? Att kontakta ett assistansbolag, en assistansanordnare eller en assistensförmedling? Vi reder ut skillnaden mellan de olika begreppen.

Assistansbolag

Ett assistansbolag ger den assistans som personen är berättigad till enligt LSS. En kommunal LSS-handläggare utreder om behov finns varpå man själv får välja vilket assistansbolag som ska genomföra arbetet.

Hur mycket hjälp man kan få, och vad hjälpen får innefatta, finns reglerat i beslutet från handläggaren. Det kan exempelvis framgå att personen enbart ska ha hjälp med grundläggande behov eller även hjälp för att få en givande fritid osv.

Utöver att få hjälp från ett privat assistansbolag finns möjlighet att välja att få hjälpen från kommunen eller via att kooperativ. Alla dessa alternativ är olika assistansanordnare.

Assistansanordnare

Assistansanordnare är samtliga som erbjuder assistans. Det kan därmed vara kommunen, ett kooperativ, du själv eller ett privat assistansbolag. Detta är alltså ett sammanfattande begrepp för alla som på något sätt kan anordna din assistans.

Assistansförmedlare

Ett företag som ordnar/förmedlar assistans genom att söka upp passande bolag utifrån personens unika behov.

  1. Hjälp med ny assistans

Att ansöka om assistans kan upplevas svårt och krångligt. Av den anledningen är det många som vänder sig till en förmedlare för att få denna hjälp. De kan även hjälpa personer som fått avslag på sina ansökningar att göra prövning på beslutet.

  1. Byte av assistans

Den vanligaste orsaken till att förmedlare anlitas är att man vill byta assistansbolag. Det kan exempelvis ske vid flytt eller att man är missnöjd med nuvarande bolag. Men det kan även bero på att förutsättningarna har ändrats för personen som får behov.

  1. Rådgivning

Allmän rådgivning är den tredje tjänsten som förmedlaren erbjuder. Det kan vara allmänna frågor likväl som att man kan hjälpa personer att överklaga beslut.

Exempel visar skillnaden

Johan är bosatt i Skara och har svårigheter som gör att han ansöker om personlig assistans. Detta sker hos Skara Kommun.  Ansökan sker alltså hos den kommun man är skriven hos.

Det är sedan personal från Skara Kommun som möter upp honom och ser på hans förutsättningar och behov. Detta ligger till grund för beslutet.

När han har fått beslutet känner han sig osäker på vilket av alla assistansbolag i Skara han ska anlita. Eller är det bättre att kontakta ett bolag från Skövde eller andra städer i närheten? För att få hjälp med att välja assistansbolag kontaktar han Assistansförmedling.se. Hjälp med att välja assistansbolag sker alltså hos en assistansanordnare.

I detta fall kommer Assistansförmedling.se att jämföra de olika assistansbolagen som kan vara aktuella utifrån Johans individuella behov. Han fastnar för ett bolag som han anlitar. Det är därmed assistansbolaget som utför assistansen.

(Även andra företag än assistansförmedling.se erbjuder denna tjänst)

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10