Söka personlig assistans – så går det till

Söka personlig assistans – så går det till

En medfödd diagnos, en skada eller en plötslig sjukdom kan göra att man inte klarar av vardagen på egen hand. Har man vad som kallas för grundläggande behov kan man söka personlig assistans för att underlätta vanliga saker som hygien, städning, matlagning och rehabilitering.

För den som söker för första gången kan det vara svårt att veta hur man går till väga, men det finns bra hjälp att få.

Kommun eller Försäkringskassan

Personlig assistans kan verkställas på olika sätt beroende på hur ens grundläggande behov ser ut. Om behoven uppgår till 20 timmar i veckan är det den kommun man bor i som både beslutar om och finansierar insatserna.

Har man ett grundläggande behov på över 20 timmar i veckan behöver man däremot vända sig till Försäkringskassan är att lämna in en ansökan.

Ansökan – steg för steg

Att söka personlig assistans är en ganska lång process som tar åtminstone ett par månader och det finns några steg man måste gå igenom innan ett beslut kan fattas:

Läkarutlåtandeär det första steget när man ansöker om ersättning. Det enklaste sättet är att själv kontakta sin läkare som skriver ett utlåtande där han eller hon tydligt beskriver din funktionsnedsättning och på vilket sätt den påverkar dig.

Ansökan via internet är sedan nästa steg för den som ska söka personlig assistans hos Försäkringskassan. Man loggar in direkt under ”Mina sidor” och fyller i dom uppgifter som efterfrågas. Man ska även skicka in sitt läkarutlåtande, som också ligger till grund i bedömningen.

En handläggaretar kontakt och bokar ett personligt möte med den som ansökt om assistans. Då går man tillsammans igenom vilka slags insatser man behöver hjälp med och i vilken omfattning. Det bästa är om mötet sker i det egna hemmet, gärna tillsammans med någon familjemedlem eller annan anhörig som stöd.

Beslutettar i regel fem månader innan det är helt klart och du får då veta om du blir beviljad ersättning eller inte. Det kan också ta längre tid om det saknas tillräckligt med underlag men då kommer din handläggare att ta kontakt för att be om dom uppgifter som saknas.

När ansökan beviljas

Om man har blivit beviljad assistans gör man själv valet om hur den ska anordnas. Man kan antigen välja att köpa tjänsterna från en kommunal eller privat anordnare eller själv anställa assistenter. Har man valt att anlita en anordnare kan man välja om pengarna ska betalas ut direkt till denna eller till sig själv men det första alternativet är betydligt enklare.

Att ansöka om assistansersättning är en jobbig och långdragen process och det kan vara skönt att ha stöd från familj och andra anhöriga. Mångla upplever att beslutsperioden och det underlag man tvingas lämna in som kränkande men det är också nödvändigt för att ett beslut ska kunna fattas. Har man ett grundläggande behov på 20 timmar eller mindre varje vecka vänder man sig till sin kommun för att få hjälp med ansökan och även då kan man själv bestämma vem som sedan ska verkställa insatserna.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10