Statistik och fakta – Assistansanordnare i Halland

Statistik och fakta – Assistansanordnare i Halland

Även om det bara finns tre privata assistansanordnare som har kontor i Halland så är utbudet ändå stort av valbara aktörer. Det beror delvis på att anordnare kan vara aktiva utan kontor inom området. Statistik visar att drygt 375 har assistans. Många väljer även vägen via assistansförmedling

Tack vare att Försäkringskassan för statistik på alla assistansanordnare och vilka som anlitas finns tydlig statistik varje år över olika regioner. Statistiken från 2018 visar exempelvis att det då fanns 378 personer som hade personlig assistans i Halland.

Av de olika assistansanordnare som finns är privata företag det vanligaste alternativet. Det var 68 % som valde det alternativet 2018 vilket är i nivå med övriga Sverige. Generellt väljs privata aktörer i störst utsträckning varpå sedan kommunen kommer på andra plats. Vissa regionala skillnader finns i Sverige.

På andra plats i Halland kommer därmed kommunen som assistansanordnare. År 2018 var det 67 personer som valde kommunen som anordnare vilket motsvarade 17%. Samtidigt bör det tilläggas att dessa personer inte nödvändigtvis genomfört ett aktivt val. Om man inte väljer kan det nämligen bli kommunen som får uppdraget. De som väljer privat måste aktivt välja vilket bolag som ska utföra assistansen men väljer man kommunen behöver inget sådant val ske. Däremot kan även kommunen i sin tur anlita privata företag.

I likhet med övriga Sverige är assistansbrukarkollektiv på tredjeplats. I Halland var det 10 % som valde kooperativ. En orsak är att det finns ett begränsat antal platser hos dessa assistansanordnare. Dessutom finns inte detta alternativ ens i alla städer.

Så hittar du rätt

Som visas ovan finns relativt många assistansanordnare i Halland. Att som brukare välja anordnare kan kännas både svårt och som ett mycket stort beslut. Det brukar finnas en rad frågor på vägen och funderingar på vad man ska välja. I detta fall kan en assistansförmedlare anlitas. En gratis tjänst som hjälper till att hitta rätt. Exempel kan tas från en av dessa förmedlare i Halland (assistansförmedling.se).

I detta fall kan man ringa eller kontakta förmedlaren vid frågor eller för att få en kartläggning över de behov som finns. Genom att assistansanordnare kan ha olika profiler och inriktningar kan en selektering ske utifrån kundens önskemål varpå enbart de anordnare som uppfyller dessa krav kontaktas. Assistansförmedling.se sammanfattar deras tjänst med att de matchar kunden enbart mot de bolag som uppfyller kundens och förmedlarens krav. I och med att förmedlaren har tydliga krav kommer det även skapas en kvalitetskontroll. Assistansförmedlarna kan vara aktiva inom en specifik stad eller område likväl som över större områden i Sverige.

Assistansförmedlare kan även ses som en oberoende tjänst som därmed kan svara på frågor utan att vara speglad av den egna verksamheten. Man kan självklart även kontakta ett assistansbolag men de vill ju primärt att de ska väljas så de får nya kunder.

Mer info:

Om assistansförmedlare – assistansförmedling.se

Om att ansöka om assistans  i Halland – halmstad.se, se ”omsorgsstöd”

Om personlig assistans – försäkringskassan.se Sök på ”personlig assistans”.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10