Utvärdera assistansbolag

Utvärdera assistansbolag

Att beviljas personlig assistans är en process i sig. Man behöver till exempel uppfylla vissa krav, som att ingå i en av de tre personkretsarna i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Ansökan ska också godkännas, antingen från kommunen om det är upp till 20 timmar per vecka som man behöver hjälp med vissa saker, och från Försäkringskassan om behovet av hjälp överstiger 20 timmar per vecka.

När ansökan är beviljad och klar om personlig assistans, är det så dags för valet att välja assistansanordnare. Och det är inte ett helt lätt beslut för de flesta då det finns en uppsjö av anordnare att välja mellan, och för- och nackdelarna med anordnare kommer att alltid att finnas. Det som är viktigt är att man finner en som passar just sig själv, sin behov, önskemål och intressen. Man kan välja att anlita, eller köpa assistans, från kommunen, ett privat företag eller ett brukarkooperativ. Man kan också vara en egen arbetsgivare och därmed ha sin personliga assistans i egen regi, eller så kan man köpa assistansen från en anordnare som man äger.

Hjälp med att utvärdera assistansbolag

Oavsett vilken anordnare av den personliga assistansen man väljer, är det som sagt viktigt att man hittar en som passar en själv. Det finns dock ganska mycket information kring det här, och det finns många olika brukarorganisationer som är duktiga på att jämföra och utvärdera assistansbolag. För även om det relativt enkelt att byta assistansbolag om man inte är nöjd, sparar det mycket tid, energi och kanske frustration över att det bolag man anlitar inte fungerar till fullo. Så det finns hjälp att få när det kommer till att utvärdera assistansbolag.

När man anlitar ett assistansbolag är det alltid en fördel att ha ett personligt möte med dem så man själv får berätta om sina drömmar, behov, önskemål och intressen, för att se om man redan då upplever att det är ett bra assistansbolag. Man kan även be om referenser för att ta kontakt med andra som har haft, eller har, den specifika anordnaren. Det finns även vissa praktiska och administrativa saker man bör tänka, till exempel att avtalet är korrekt skrivet med relevanta punkter. Vill man så har man möjlighet att anlita en assistansförmedling när det kommer till att utvärdera assistansbolag och även för att få hjälp på vägen, vad man ska tänka på, vilka frågor man bör ställa och så vidare.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10