Vad du behöver veta om assistansanordnare i Bohuslän

Vad du behöver veta om assistansanordnare i Bohuslän

När du eller någon i din närhet har beviljats personlig assistans från antingen kommunen eller Försäkringskassan, är det dags att välja vilken assistansanordnare i Bohuslän som du eller personen vill ha.

Att välja assistansanordnare i Bohuslän

Idag finns det ett stort utbud av assistansanordnare. För att bli assistansanordnare krävs det tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, oftast förkortat IVO. I början av år 2018 fanns det nästan 1 200 olika assistansanordnare i vårt land som hade tillstånd från just IVO. Om du själv anställer dina personliga assistenter eller om du anställer assistenter åt ditt minderåriga barn ska också anmäla detta till IVO, men något formellt tillstånd krävs dock inte.

Olika former av assistansanordnare

Du kan köpa assistans från olika assistansanordnare i Bohuslän. Du kan till exempel köpa assistansen från din kommun eller stadsdelsnämnd, ett privat assistansbolag eller ett brukarkooperativ. Du kan också välja att vara din egen arbetsgivare och på så sätt ha din personliga assistans helt i egen regi. Du kan också köpa den personliga assistansen från en anordnare som du själv äger eller är delägare i.

För de personer som beviljats assistans för mindre än 20 timmar, det vill säga från kommunen, valde 43 procent att ha assistansen i kommunal regi. 50 procent valde att anlita ett privat assistansbolag, 6 procent valde ett kooperativ och 1 procent var egna arbetsgivare. Detta är siffror från Socialstyrelsen som 2015 undersökte hur det såg ut.

Av dem som beviljats insatsen från Försäkringskassan, det vill säga vid behov av hjälp med mer än 20 timmar per vecka, såg det lite annorlunda ut. Siffrorna kommer från Försäkringskassan och är senast uppdaterade i december 2018. Då valde nästan 21 procent att ha sin assistans i kommunal regi, nästan 70 procent via ett assistansbolag, nästan 6 procent valde ett kooperativ och de sista 3 procenten var egna arbetsgivare för sina personliga assistenter.

För- och nackdelar

De olika assistansanordnare som finns har sina för- och nackdelar. Detta gör att det blir svårt att veta exakt vilket som passar bäst för just dig. Det som är viktigt är att du, eller den person som är berättigad personlig assistans, funderar över vad som är viktigt för just den personen: är det till exempel viktigt att själv ha stort inflytande över assistenternas arbetsmiljö, eller är det viktigt att slippa pappersarbetet?

Att byta assistansanordnare i Bohuslän

Det kan ju vara så att du inte är nöjd med den personliga assistans du får av det företag du valt. Då har du givetvis rätt att byta assistansanordnare i Bohuslän.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10