Vet mer om personlig assistans

Vet mer om personlig assistans

LSS, kvalitetssäkra assistansbolag och grundläggande behov. Det finns många termer och begrepp inom personlig assistans och många som inte vet vad det innebär.

Oavsett om man själv är berättigad ersättning, om man är anhörig eller om man är intresserad av att jobba i branschen så finns det flera viktiga saker som är bra att hålla koll på.

Vad innebär personlig assistans?

Personlig assistans i Sverige sattes i verket första gången 1994 och regleras av LSS – Lagen om stöd och service. Assistansersättning betalas ut från Försäkringskassan efter ett beslut kring det behov som finns och hur många timmar som behöver verkställas. Den som är berättigad väljer själv om ett assistansbolag ska verkställa insatserna eller om man vill sköta om det själv men det första är helt klart vanligast. Det finns många kvalitetssäkra assistansbolag i Sverige och man får mycket bra hjälp med att utforma sin vardag så som man vill ha den. Personlig assistans innebär på det stora hela att man får hjälp med sådant man inte själv klarar av i sitt vardagsliv.

Vem har rätt till assistans?

Den som är under 65 år och har omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar kan ha rätt till assistans. Det krävs att man behöver hjälp med grundläggande behov som hygien, matsituationer, kommunikation och andra delar som är viktiga för att livet ska fungera normalt. Det finns både barn och vuxna som har rätt till personlig assistans men för att få ersättningen behöver man först göra en ansökan. Blir man beviljad väljer man vem som ska verkställa och sedan får man sina personliga assistenter som fungerar som en hjälp i det vardagliga livet.

Ersättningen

Assistansersättningen betalas ut av Försäkringskassan. Schablonbeloppet ligger på ca 300 kronor per assistanstimme och ska täcka alla kostnader så som personal och administration. Vid särskilda behov som kräver speciellt utbildad personal eller för den som har många av sina timmar förlagda på obekväma arbetstider kan beloppet höjas till ca 335 kronor per assistanstimme.

Hitta kvalitetssäkra assistansbolag

Det finns mängder av assistansbolag i Sverige och man väljer det man tycker känns bäst. En sak att kolla efter när man ska välja är vilka som är kvalitetssäkra assistansbolag och vilka som inte är det. Kvalitetssäkringen bygger på en undersökning som gjorts av redan assistansberättigade i den aktuella verksamheten och godkännandet kommer ifrån IfA – Intressegruppen för assistansberättigade. Man kan också välja att ta hjälp från oberoende företag för att hitta det assistansbolag som bäst överensstämmer med sina egna krav och önskemål.

Kontakta oss för en oberoende och kostnadsfri rådgivning

Ring 020-19 10 10

... eller lämna dina uppgifter här så kontaktar vi dig.

Vi behandlar era uppgifter under sekretess och kontaktar dig inom kort och berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.

Assistansförmedling - Vi hjälper dig hitta rätt assistansbolag


Ring och ställ en fråga om assistans
020-19 10 10